Leven onder aan de dijk
Hoarizonbreed en himelheech is it libben yn Blije.
In het najaar van 2018 nam Sense of Place, in samenwerking met terpdorp Blije, je mee langs de Waddenkust. Met Blije als podium liet ‘Leven onder aan de dijk’ van 10 tot en met 30 november zien hoe mens en zee al eeuwenlang aan elkaar gewaagd zijn. Aan de ene kant is de zee heer en meester, aan de andere kant bouwt de mens – met man en macht – aan een leven op gewonnen land. Hoe leefde men eeuwen geleden langs de prachtige maar onverbiddelijke Waddenkust? Wat kunnen de bewoners ons vertellen over het hedendaagse leven onder aan de dijk? En hoe ziet de toekomst er volgens de experts uit? Met een charmant programma bood ‘Leven onder aan de dijk’ voor ieder wat wils en kwam je meer te weten over dit prachtige stukje Fryslân. Een dijk van een project!
Blije expo route
- We wolle ús klaai werom + bodemvondsten omgeving Blije
St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije - Gezichten van de Waddenzee
Dorpscafé De Tap, Hoofdstraat 3, Blije - Bodemvondsten omgeving Blije + informatiepunt Sense of Place
Kleine Lijn, Stationsweg 29, Blije - Maquettes van Alex van de Beld
Schuur Griet Drost en Douwe van der Weij, Zwarteweg 11, Blije - Culturele landschapsontwikkeling door Bruno Doedens en Landaanwinning door Harry Feenstra
Schuur familie Broersma, Farebuorren 31, Blije - De projecten van Sense of Place met preview Bildstars & Eigenheimers
Schuur familie Andringa, De Hoarnen 4, Holwerd
Locatie: Blije
Te bezoeken: geweest
Waddenkustforum: drie inspirerende meet-ups
- De ontwikkeling van het landschap
Duik in de wondere wereld van landschapsontwikkeling met landschapsarchitect Adriaan Geuze en Joop Mulder. Geuze heeft tal van prijzen gewonnen met zijn internationale ontwerpen en staat bekend om zijn uitgesproken mening over het volbouwen van het open landschap in Nederland. Less is more, vind je ook niet?
Datum: geweest
Tijd: geweest
Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
- De mens aan de kust
Wat voor sociale en maatschappelijke impact heeft het leven onder aan de dijk op de inwoners? Welke relatie bestaat er tussen mens en kust? Samen met Jouke van Dijk (Waddenacademie), Sjak Papma (Vitale Waddenkust), Max van Gils (Waddengemeenten) en Tjitske Andringa (Dorpsbelang Blije) nemen we het leven langs de dijk onder de loep.
Datum: geweest
Tijden: geweest
Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
- Klimaatverandering op het platteland
Tijdens deze meet-up verdiepen we ons in de gevolgen van klimaatverandering op boerenbedrijven en de landelijke omgeving. Lokale boeren en experts als Titian Oterdoom (Programma naar een Rijke Waddenzee) en Tineke de Vries (LTO Noord en Potato Valley) praten je bij over actuele thema’s.
Datum: geweest
Tijden: geweest
Locatie: St. Nicolaaskerk, Voorstraat 3, Blije
We wolle ús klaai werom
Steek jij liever de handen uit de mouwen? Tijdens ‘We wolle ús klaai werom’ brengt een heuse optocht met paard en wagen, muziek en kruiwagens de klei werom naar Blije. Trek de laarzen aan en draag jouw steentje bij aan de fundering van de ‘Terp fan de Takomst’. In de avond laten we de laarzen staan en trekken we de dansschoenen aan. Het is tijd voor feest want hoarizonbreed en himelheech is it libben ûnder oan ‘e dyk! Kijk voor meer info hier
Locatie: Blije
Datum: geweest
Leven onder aan de dijk werd mede mogelijk gemaakt door: