Off Season Art Gardening
Off Season Art Gardening was een project van 32 maanden met als hoofddoel om kunstenaars uit Nederland, Zweden en Litouwen op het gebied van land art, landschapsarchitectuur en tuinontwerp te verbinden met publiek in stedelijke en landelijke gemeenschappen. Dit met het doel interculturele competentie te ontwikkelen en grootschalige site-specifieke landart-installaties te implementeren in de openbare ruimte in Zweden, Litouwen en Nederland. Het proces vroeg om participatie en co-creatie van de omgeving, en bood een platform voor reflectie op de relatie van burgers met de lokale gemeenschap en het landschap.
Zes kunstenaars (twee uit ieder land) werkten samen met de Universiteit van Skövde (Zweden) en lokale ondersteuningspartners aan de uitvoering van het project. Ze werkten transnationaal om een aantal landart-installaties te ontwikkelen in samenwerking met het lokale culturele publiek. Laatstgenoemde werd uitgedaagd om zich bij de productie en totstandkoming van de installaties aan te sluiten via verschillende interactieve workshops en bijbehorende publieke en educatieve activiteiten.
Off Season Art Gardening op Oerol Terschelling
De aftrap van het project vond plaats van 17 tot en met 21 juni 2019 op Oerol onder leiding van Alex van de Beld. Kunstenaars Vaidas Ramoška, Andrius Janulis, Cora Bosch-de Groot, Jack Visser, Ulrika Jansson & Jonas Liveröd (uit Zweden, Litouwen en Friesland) werkten op locatie aan een drijvende tuin voor de kust van West-Terschelling. Lees hier een blog over de resultaten.
Off Season Art Gardening in Mariestad
Van 9 september tot en met 13 september verzorgden onze partners in de gemeente Mariestad een Artist Residence Programme (voor kunstenaars) en een Study Visit (voor culturele ondersteuningspartners). De kunstenaars gingen aldaar onder meer aan de slag met de bekende Zweedse tuinarchitect Simon Irvine.
Off Season Art Gardening online gehost door partners in Litouwen
In april 2021 werd Off Season Art Gardening afgerond. Helaas was het door COVID-19 niet mogelijk om op locatie in Litouwen te werken. Daarom organiseerden onze partners daar een online week voor de kunstenaars. Het thema van de week was ‘Sound in nature’. Binnen dit thema werden er workshops gegeven en mochten de kunstenaars aan de slag met hun idee voor landart in Litouwen. Lees meer over de ervaring van de betrokken Nederlandse kunstenaars.
Dit project was een samenwerking tussen de gemeente Mariestad, de Universiteit van Skövde, gemeente Ukmergė en Sense of Place en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het programma ‘Creatief Europa’.