Gaia

Sense of Place presenteert Gaia van Luke Jerram, in het 100-dagen durende programma van Arcadia

Het wereldberoemde werk Gaia komt dit jaar naar Fryslân. Dit rondreizende kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram zal van mei tot augustus 2022 op zes locaties in de provincie te ontdekken en te bewonderen zijn. Zo zal de gigantische wereldbol te zien zijn in Franeker, Nes, Terschelling, Lemmer Oldeberkoop en Bolsward. Het werk wordt naar Fryslân gehaald op initiatief van Sense of Place en wordt ondergebracht in het programma van Arcadia, het vervolg op Leeuwarden-Fryslân 2018. 

Op de onderstaande locaties zal het beroemde kunstwerk van Luke Jerram te zien zijn:
Voor informatie over openingstijden en tickets klik dan op de link in de locatie.

  • 6 t/m 23 mei: Martinikerk in Franeker
  • 25 mei t/m 11 juni: Theaterkerk Nes in Nes (Friesland)
  • 16 t/m 19 juni: Oerol Terschelling
  • 25 juni t/m 16 juli: Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer
  • 22 t/m 24 juli: Open Stal, in Oldeberkoop
  • 28 juli t/m 13 augustus: Broerekerk in Bolsward (gratis te bezoeken)
    Openingstijden: Ma – Zo van 10.00 tot 18.00 uur  Op 5, 6, 12 t/m 14 augustus kun je terecht tot 23.00 uur!

“Een nieuw perspectief op onze plek op aarde”
Gaia is een rondreizend kunstwerk van de Britse kunstenaar Luke Jerram. Het kunstwerk was eerder te zien in wereldsteden als Londen, Rome, Parijs, Melbourne, Shanghai en Washington. Gaia heeft een diameter van zeven meter en beschikt over 120 dpi gedetailleerde NASA-beelden van het aardoppervlak. Het kunstwerk biedt de mogelijkheid om onze planeet op deze schaal te zien, zwevend in drie dimensies. Het werk biedt een nieuw perspectief op onze plek op aarde; een gevoel dat alle samenlevingen van de aarde met elkaar verbonden zijn en dat we een verantwoordelijkheid hebben jegens elkaar. Het laat ons nadenken over de vraag: hoe gaan we om met onze aarde en wat is onze relatie met de natuur. “Wanneer je de verbinding voelt met je omgeving en de natuur, draag je hier ook zorg voor”, verklaart Wendy Gooren van Sense of Place. “Dat is nu, meer dan ooit, van groot belang.” 

Luke Jerram
De multidisciplinaire praktijk van Luke Jerram omvat het creëren van sculpturen, installaties en live-kunstprojecten. Jerram woont in het VK maar werkt internationaal sinds 1997 en heeft een aantal buitengewone kunstprojecten gecreëerd die mensen over de hele wereld hebben enthousiast en geïnspireerd. Met meer dan 600 tentoonstellingen in 44 landen, heeft hij meer dan 25 jaar ervaring in het creëren van succesvolle kunstwerken.

Gaia wordt mede mogelijk gemaakt door Arcadia, Oerol Terschelling, Theaterkerk Nes, gemeente Noardeast Fryslân, Martinikerk Franeker, gemeente Waadhoeke, Campagnebureau BKB, gemeente Ooststellingwerf, Stichting Open Stal, Wetterskip Fryslân, Ir. D.F. Woudagemaal, gemeente De Fryske Marren en Cultuurhistorisch Centrum De Tiid.

Gaia is created in partnership with the Natural Environment Research Council (NERC), Bluedot and the UK Association for Science and Discovery Centres. With supporting partners Culture Liverpool and Liverpool Cathedral.