Kerend Tij: Waterpanorama

In april 2018 trapte Sense of Place af met Kerend Tij, twee tentoonstellingen in Leeuwarden. In het Aegongebouw met Waterpanorama en in de Kanselarij met Waddenkelder.

In de binnentuin van het Aegongebouw was een opvallend kunstwerk gerealiseerd onder leiding van Sense of Place.  In het kunstwerk, Waterpanorama, werd de bezoeker omringd door het Waddengebied. Een opvallend rond bouwwerk, 3 meter hoog (op ongeveer de werkelijke hoogte van het wad), met een diameter van 20 meter is ontworpen door Alex van de Beld. Een architectonische installatie, waar het publiek doorheen kan lopen, maar ook in kan klimmen. Op het verhoogde podium sta je niet in een letterlijk landschap, maar in een abstracte weergave van eb en vloed en de voortdurende beweging van het gebied. Het eigenlijke panorama, geschilderd met Waddenklei, is van de kunstenaars Irem Kaneli en Stijn Smit. De soundscape is van Tristan Visser.

Over Alex van de Beld
Alex van de Beld was oprichter van het Groningse bureau Onix en als architect-directeur twintig jaar lang actief binnen het bureau. Sinds de oprichting in 1994 realiseerde het bureau meer dan 100 projecten, waaronder schoolgebouwen, woningen, openbare gebouwen, kantoren, zorginstellingen, bruggen en interieurs. Deze projecten kenmerken zich door innovatieve constructies en experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie.
In 2014 verliet van de Beld Onix en is hij gestart met ALBSurroundings. Daarnaast geeft hij les aan de LTH Lund bij de afdeling Advanced Architectural Design. Het werk van Van de Beld is met vele prijzen onderscheiden, waaronder de Charlotte Köhlerprijs (1994), de Bouwfondsprijs (1998), de Dutch Design Award (2006), de Vredeman de Vriesprijs (2004,2008 en 2010), BNA Prijs Noord (2010), de Stavanger Architecture Prize (2012), IBA Hamburg Housing (2013) en de Houtarchitectuur-Oeuvreprijs (2014).

Over Kaneli & Smit
De kleigrond van Nederland en de Waddenzee is een terugkerend ingrediënt in het werk van Kaneli&Smit. Vooral het Noorden van Nederland (Groningen en Friesland) en het Waddenzeegebied, met zijn specifieke licht en oneindige horizon, is een inspiratie en een echte medewerker in het synergetische werk van dit duo.

Over Tristan Visser
Geluidskunstenaar Tristan Visser woont op Terschelling. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en richt zich op geluidsinstallaties en audiovisuele producties. Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Deze grens onderzoekt hij in zijn werken. Hij haalt inspiratie uit zijn reizen over zee en geluiden van onder de zeespiegel. Hij wil nieuwsgierigheid wekken naar het Arctische landschap en naar thema’s zoals klimaatverandering, nieuwe scheepvaartroutes in het Arctisch gebied, gas- en olie-exploratie in Alaska.
‘Hebben de geluiden die wij als mensen de oceaan in sturen effect op de dieren? Deze vraag staat centraal in zijn film ‘Onder Water – de zoektocht naar het geluidslandschap in zee’.

Waterpanorama is onderdeel van het programma: WaterConnecting