Soundings

Een grootschalig kunstproject dat middels tijdelijke installaties in het Groninger Waddenlandschap en de stad, een fietsroute en een participatieprogramma, de verbinding versterkt tussen de stad en het ommeland en je het landschap op een bijzondere manier laat ervaren.

Soundings – listen to the land
Het land achter de Waddenkust in Groningen is een gebied dat is ontstaan door het spel tussen mens en zee. In het kweldergebied spoelt iedere dag nieuwe klei aan en groeit het land. Tegelijkertijd veroverde de zee keer op keer het ingedijkte land weer terug. Zo ontstond het typische terpen- en wierdenlandschap. Dit is het gebied waar Nederland is ontstaan. Een gebied dat je iets wil vertellen.

Om de unieke kenmerken en schoonheid van dit Groningse waddenlandschap te openbaren voor het publiek heeft Joop Mulder in 2020 drie gerenommeerde kunstenaars gevraagd een kunstproject te ontwikkelen: Robert Wilson, Theun Mosk en Andreas Hirsch.

Met Soundings willen we je meenemen op ontdekkingsreis door het Groninger waddenlandschap. Door steeds weer nieuwe dijken te bouwen hebben boeren hier generaties lang  land veroverd op de zee. In de loop van honderden jaren is zo een uniek en uitgestrekt landschap ontstaan met een bijzondere, bijna letterlijke schoonheid. Een weids en leeg landschap waar je stil van wordt als je er midden in staat.

Soundings is een project dat de verbinding tussen stad en ommeland versterkt. Het combineert een 75 km fietsroute met installaties van internationaal gerenommeerde en (beginnende) lokale kunstenaars in het landschap en een installatie in de stad. Iedere installatie vergroot je waarneming en versterkt de geluiden uit het gebied door de andere sensaties weg te nemen. Het schept de kans om stil te staan, na te denken, te dromen en trots te zijn op wat er is en je een voorstelling te maken van de toekomst.

Over Theun Mosk
Theun Mosk is geboren en getogen in het noorden van Friesland. Het Waddenlandschap heeft hem gevormd en maakt deel uit van wie hij is. In 2003 was hij een van de jonge kunstenaars die een workshop volgde bij The Watermill Center. Als pas afgestudeerde van de Rietveld Academie maakte hij kennis met de werkwijze van Robert Wilson. Mosk is bekend van zijn theaterensceneringen en de vormgeving van tentoonstellingen. Daarnaast werkt hij als autonoom kunstenaar. In 2008 maakte hij op uitnodiging van toenmalig Oerol directeur Joop Mulder de eerder genoemde voorstelling Walking, met Robert Wilson en theatermaker Boukje Schweigman. Met Walking als inspiratie maakt Mosk nu opnieuw samen met Wilson een route die de zintuiglijke waarneming van het landschap versterkt. “I like working with Theun because we think alike’, zegt Wilson over Mosk. “We come from a theatre background with a strong interest in architecture and design. Most visual people in theatre are decorators. Theun is not; he thinks in a completely different way. His work is architectural.”

Realisatie: samen streven we naar een opening in het voorjaar van 2026.

Soundings wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Beringer-Hazewinkel, Stichting De Versterking, Het Noordelijk Cultuurfonds, gemeente Het Hogeland, het Waddenfonds en het Nationaal Programma Groningen. Het project is in samenwerking met o.a. provincie Groningen, Groninger Landschap, landschapsbeheer Groningen, gemeente Het Hogeland, Groninger Museum, en Waterschap Noorderzijlvest.