We wolle ús klaai werom

Met het evenement ‘We wolle ús klaai werom’ werd de aandacht op een vergeten geschiedenis gevestigd: ooit stonden er bijna duizend terpen in Friesland vol vruchtbare klaai. Deze werden gaandeweg afgegraven om armere gronden te verrijken. Waar is onze klei eigenlijk gebleven? Op 17 november willen de Blijers hun klei terugbrengen om een lang gekoesterde droom waar te maken. Om zo stukje bij beetje vorm te geven aan een buitendijkse ontmoetingsplaats: de ‘Terp fan de Takomst’.

Vanuit bezoekerscentrum Terp Hegebeintum vertrok een optocht met paard en wagen, begeleid door muziek, met klei naar de dijk. Tijdens de optocht onthulden inwoners van Hegebeintum en Blije negen landmarks, die tezamen de ‘Route Van Historische Terp naar Terp van de Toekomst’ vormen en het verhaal vertellen van de dorpen en hun omgeving.

Zo’n historisch moment vroeg natuurlijk om een feest! Terug in Blije werd de optocht door Brassband Wirdum verwelkomd met de Waddencompositie. Een stuk dat in samenwerking met Never Ending Orchestra speciaal voor Sense of Place gecomponeerd is. Na een feestmaaltijd van waddenstamppot was het tijd om te feesten met zanger Joop Obama.

Locatie: Hegebeintum en Blije
Datum:
geweest

Dit event was onderdeel van Leven onder aan de dijk. Een charmant programma van Sense of Place, in samenwerking met Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. en de inwoners van Blije. Mede mogelijk gemaakt door LF2018 en het Waddenfonds