Kerend Tij: Wetterpanorama

Yn april 2018 trape Sense of Place ôf mei Kearend Tij’twa útstallings yn Ljouwert. Yn it Aegongebou mei Wetterpanorama en yn de Kânselarij mei Waadkelder.

Yn de binnentún fan it Aegongebou wie in opfallend keunstwurk realisearre ûnder lieding fan Sense of Place. Yn it keunstwurk, Wetterpanorama, stie de besiker rûnom yn it wetter. In opfallend rûn bouwurk, 3 meter heech (op ûngefear de echte hichte fan it Waad), mei in diameter fan 20 meter is in ûntwerp fan Alex van de Beld.

In arsjitektoanyske ynstallaasje, dêr ‘t publyk trochhinne rinne, mar ek yn klimme kin. Op it ferhege poadium stiesto net yn in letterlik lânskip, mar yn in abstrakte werjefte fan eb en floed en de algeduerige beweging fan it gebiet. It eigentlike panorama, skildere mei Waadklaai, is fan de keunstners Irem Kaneli en Stijn Smit. De soundscape is fan Tristan Visser.

Over Alex van de Beld
Alex van de Beld was oprichter van het Groningse bureau Onix en als architect-directeur twintig jaar lang actief binnen het bureau. Sinds de oprichting in 1994 realiseerde het bureau meer dan 100 projecten, waaronder schoolgebouwen, woningen, openbare gebouwen, kantoren, zorginstellingen, bruggen en interieurs. Deze projecten kenmerken zich door innovatieve constructies en experimentele structuren en een uitzonderlijke sensitiviteit voor de praktische dimensie.
In 2014 verliet van de Beld Onix en is hij gestart met ALBSurroundings. Daarnaast geeft hij les aan de LTH Lund bij de afdeling Advanced Architectural Design. Het werk van Van de Beld is met vele prijzen onderscheiden, waaronder de Charlotte Köhlerprijs (1994), de Bouwfondsprijs (1998), de Dutch Design Award (2006), de Vredeman de Vriesprijs (2004,2008 en 2010), BNA Prijs Noord (2010), de Stavanger Architecture Prize (2012), IBA Hamburg Housing (2013) en de Houtarchitectuur-Oeuvreprijs (2014).

Over Kaneli & Smit
De kleigrond van Nederland en de Waddenzee is een terugkerend ingrediënt in het werk van Kaneli&Smit. Vooral het Noorden van Nederland (Groningen en Friesland) en het Waddenzeegebied, met zijn specifieke licht en oneindige horizon, is een inspiratie en een echte medewerker in het synergetische werk van dit duo.

Over Tristan Visser
Geluidskunstenaar Tristan Visser woont op Terschelling. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden en richt zich op geluidsinstallaties en audiovisuele producties. Wanneer wordt geluid beschouwt als muziek? Deze grens onderzoekt hij in zijn werken. Hij haalt inspiratie uit zijn reizen over zee en geluiden van onder de zeespiegel. Hij wil nieuwsgierigheid wekken naar het Arctische landschap en naar thema’s zoals klimaatverandering, nieuwe scheepvaartroutes in het Arctisch gebied, gas- en olie-exploratie in Alaska.
‘Hebben de geluiden die wij als mensen de oceaan in sturen effect op de dieren? Deze vraag staat centraal in zijn film ‘Onder Water – de zoektocht naar het geluidslandschap in zee’.

Wetterpanorama is ûnderdiel fan it programma: WaterConnecting

Locatie: Tweebaksmarkt 64 8911 KZ Leeuwarden.